гр. Русе, ул. “Цар Освободител“ № 72
082/522223; 0889/013177; 0884/914759 office@agrozemi.com

Стайко Стайков: Комасацията на земя ще съживи икономиката ни

staiko

 

Отлив на външни инвеститори и спад на цените на земеделската земя – реалността през 2016г в страната. „Всички инвеститори искат да вложат парите си в комасирани поливни парцели, а не в разпокъсана земя, която все повече се одребнява. След като през 2015 беше отчетен ръст на цените, сега предстои отрезвяване за собствениците с естествен спад. Причините са свързани с по-ниските изкупни цени на зърното и отлив на инвеститори. Това каза в ефира на Дарик Югоизток председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков.

Според него, идеята за комасация е жива и ако хората осъзнаят необходимостта от нея, ще бъде постигнат ръст в цените на земеделската земя унас. Това ще е и добър сигнал за големия бизнес, който иска да инвестира в България. „Благодарение на Асоциацията представихме пет проекта в тази насока. С тях доказахме, че това може да се случи в нашата страна, макар и на доброволен принцип“, каза икономистът.
Година след гласуваните промени в Закона за собствеността на земя и наложения мораториум върху изкупуването й, резултатите са частичен срив на борсите, нестабилен икономически климат, отлив на външни инвеститори, лош сигнал за бизнеса.
„Според мен, за да върнем доверието трябва да се борим за комасация – под една или друга форма. Министерството на земеделието дава зелена светлина и ще работи с всички браншови организации за създаването на нов кодекс. Надяваме се и ще се борим за промени в Закона за комасация на земеделските земи“, каза председателят на БАСЗЗ.

 

Източник: https://dariknews.bg/